Beeldend kunstenaar Patrick De Vlieger.

Patrick De Vlieger woont en werkt in Rotselaar. ( Belgium ).

Patrick De Vlieger doet zijn ding, het werk mag dan qua thematiek vrij traditioneel ogen, hij experimenteert de hele tijd.

Hij verkent zijn grenzen, en overschrijdt ook grenzen.

Ik hoef het publiek niets te bewijzen, zegt hij.

" Dat ik kan tekenen is inmiddels al voldoende gebleken. Het is tenslotte mijn beroep anderen te leren tekenen als docent in Sint Lucas Antwerpen."

Maar dat station is Patrick De Vlieger nu wel gepasseerd.

De natuurgetrouwe nabootsing van de realiteit is voor de plastisch kunstenaar geen optie meer in een tijdperk waarin fotografie en video zo gebanaliseerd zijn en uit het dagelijks leven niet meer weg te denken.

Voor Patrick De Vlieger is het nu juist wat daar bovenop komt, bovenop die realiteit, en de mate waarin hij doorheen het uiterlijk in het innerlijke van zijn personages is kunnen doordringen, dat een werk een meerwaarde geeft.

Zijn tekeningen en schilderijen gaan naar het essentiële, met een lijnvoering die inderdaad aan zijn grote voorbeelden herinnert.

Aan de kijker is het dan om getroffen te worden hierdoor en met zijn verbeelding of gevoel de rest in te vullen.

" Elke lijn die men trekt is één teveel. En om juist te zijn moet men buiten de lijntjes komen", aldus Patrick De Vlieger.

De akademische opleiding is nodig, de regels zijn hoegenaamd niet zinloos, maar je mag er nu ook weer geen slaaf van zijn. Je moet er iets aan toevoegen. Iets van innerlijke schoonheid van een mens op het doek of op het papier brengen. Daar is het Patrick De Vlieger om te doen.

Hij is emotioneel betrokken bij zijn onderwerp en in de mate dat hij die emoties op het publiek weet over te brengen, acht hij zijn werk écht geslaagd.

Daarom is het goed dat het aantal werken, of het nu om olieverfschilderijen, etsen, pastels, of gemengde technieken tot stand gekomen werk gaat, dat u hier te zien krijgt, dat dat aantal niet te groot is. Zo krijgt deze selectie vanwege de bezoeker de aandacht die ze verdient en waarop de kunstenaar recht heeft. Die aandacht is verdiend omdat de dialoog met het publiek voor Patrick De Vlieger essentieel is.

Hij legt zijn ziel in zijn werk.

Het is nu aan de waarnemer uit te maken wat hij daarmee doet, hoe hij het werk interpreteert?

Kunst is dialoog zegt Patrick De Vlieger, en daarvoor moet je nu eenmaal op zijn minst met zijn tweeën zijn.

( tekst; Paul Muys, voormalig BRT-journalist en communicatiedeskundige).